Kapesní tiskárna ano nebo ne - Tiskové technologie - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Tiskové technologie

Kapesní tiskárna ano nebo ne

8. ledna 2021, 18.51 | Tiskárny, které se vejdou do kapsy, jsou určené především pro tisk fotografií. Díky kapesním tiskárnám si fotky

vytisknete během chvilky, ať už jste na dovolené, oslavě nebo firemním večírku. Jsou vyhledávanou alternativou k Polaroidu, u kterého se fotka vyvolá hned po vyfocení. Kapesní tiskárny totiž snadno propojíte třeba se svým mobilním telefonem, fotky si dodatečně upravíte a vytisknete si jich libovolný počet. Tisknout přímo z mobilu umožňuje většina moderních tiskáren. Vedle tiskáren do kapsy pak existují větší přenosné tiskárny, které jsou plnohodnotnou náhradou klasických kancelářských tiskáren.

 

Kapesní tiskárny si získaly oblibu především mezi lidmi mladší generace, kteří chtějí sdílet zážitky se svými přáteli a uchovat je v podobě vytištěných fotografií. Tiskárny do kapsy tak slouží především k pobavení a svůj účel splní při cestování, během firemního večírku, narozeninové oslavy i svatby. Ani pořizovací cena těchto přístrojů není závratná, pohybuje se kolem 3-4 tisíc korun.

 

Počítejte s vysokými náklady na tisk jednoho snímku. V tiskárně totiž žádné barevné náplně nenajdete, pracují na principu termosublimačního tisku, který vyžaduje použití speciálních fotopapírů s fotocitlivou vrstvou. A právě jejich cena je vysoká. Za vytištění jedné malé fotky o rozměru 5x7,6 cm zaplatíte 15 až 20 korun. Tisk fotografií ve větším množství se vám tak opravdu prodraží.

 

Kromě miniaturních fototiskáren, které slouží výhradně pro zábavu, zahrnuje kategorie kapesních tiskáren i řadu profesionálních přístrojů fungujících na principu termotisku. Patří sem zejména platební terminály či pokladní systémy. Díky kompaktním rozměrům a bezdrátovému připojení se používají v prodejních stáncích, pojízdných kavárnách a dalších prodejních místech, kde není použití klasických tiskáren možné.

 

Kategorii přenosných tiskáren pak doplňují hobby nebo profesionální štítkovače, se kterými si během pár minut vyrobíte lepicí štítky pro označení libovolných předmětů. Používání profesionálních kapesních tiskáren je jednoduché a usnadňuje práci v mnoha odvětvích. Investice do takové kapesní tiskárny se vám pak určitě vyplatí.

Tiskárny, které se vejdou do kapsy, jsou schopné potisknout jen papír o šířce strany jen několik centimetrů. Potřebujete-li tisknout na cestách nebo v místech bez zdroje elektřiny běžné dokumenty na papír o formátu A4, pořiďte si inkoustové přenosné tiskárny. Fungují na stejném principu jako běžné stolní tiskárny, jsou však vybaveny bateriovým zdrojem a upraveny pro snadnou manipulaci.

 

Přenosné tiskárny se vám sice do kapsy nevejdou, ale bez problémů je umístíte do větší ruční tašky nebo batohu. V přenosných tiskárnách se používají inkoustové kazety (cartridge). Kromě originálních náplní HP, Canon a dalších seženete i pro přenosné tiskárny kvalitní alternativní tonery TOREX, které jsou z hlediska kvality srovnatelné s originály, ale jsou levnější. Náklady na tisk tak snížíte na minimum.

 

Pokud zvažujete pořízení kapesní tiskárny, popřemýšlejte, k jakému účelu ji chcete používat. Fototiskárny do kapsy slouží pro zábavu a zpestří setkání s přáteli. Tisk je však nákladný, a tak nejsou tiskárny vhodné pro zhotovení většího počtu fotek. Hledáte-li kompaktní tiskárnu do své kanceláře, kterou využijete i při cestování a obchodních cestách, investujte do přenosné inkoustové tiskárny. Dokumenty si vytisknete kdekoliv bez závislosti na zdroji elektrické energie.

Tématické zařazení:

 » Články  » Tiskové technologie  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: