HP Officejet Pro 251dw v testu - Tiskové technologie - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Tiskové technologie

HP Officejet Pro 251dw v testu

17. července 2013, 18.27 | Tato stolní barevná inkoustová tiskárna do formátu A4 je primárně určena pro malé a domácí firemní kanceláře, ale umožňuje také tisk fotografií. Jedná se o snadno ovladatelnou tiskárnu „ePrinter“ s možností využít bezdrátovou komunikaci, realizovat propojení se stávající firemní sítí, samozřejmostí je jednoduché připojení k počítači pomocí USB rozhraní i prosté využití bez počítače.

Výrobce tuto moderní síťovou tiskárnu ePrinter doporučuje jako vhodné řešení pro malé až středně velké podnikové pracovní skupiny, které potřebují tiskárnu produkující kvalitní výtisky s nízkými náklady na stránku, umožňující bezdrátové a mobilní připojení a obsahující vhodné nástroje pro správu a zabezpečení plus řešení pro rozšíření. Jako základní přednosti uvádí až o polovinu nižší náklady na tisk ve srovnání s laserovými tiskárnami.

 

HP Officejet Pro 251dw v testu

 

Údaje o ceně za stránku vycházejí z výpočtu u většiny barevných laserových multifunkčních tiskáren s cenou nižší než 12 500 Kč (500 €) a barevných laserových tiskáren s cenou nižší než 7500 Kč (300 €) bez DPH podle údajů ze září 2012. Výtěžnost podle normy ISO u tiskáren Officejet s vysokokapacitními kazetami je založena na nepřetržitém tisku. Podrobnosti najdete na webových stránkách HP.com.

 

HP Officejet Pro 251dw zepředu

 

Je-li tiskárna připojena k internetu, je možno využívat podporu webového HP ePrintCenter. Díky funkci ePrint můžeme využít k tisku odkudkoli díky webovému připojení, a to zasláním e-zprávy na e-mailovou adresu tiskárny, využívat můžeme různé tiskové a další aplikace a ePrintCenter také kontrolujte stav tiskárny, umožňuje přidávat (a odebírat) tiskové aplikace a spravovat nastavení služby ePrint nebo historii úloh z libovolného webového prohlížeče v kanceláři, doma i na cestách.

 

Funkce bezdrátové sítě přirozeně závisí na fyzickém prostředí a vzdálenosti od přístupového bodu. Bezdrátový provoz je kompatibilní jen se směrovači pracujícími v pásmu 2,4 GHz a použití funkce bezdrátového přímého tisku HP může vyžadovat použití aplikace nebo ovladače. Podrobnosti najdete na webových stránkách HPconnected.com.

 

přímý tisk z připojené flash paměti s USB konektorem

 

Přímý tisk z připojené flash paměti s USB konektorem...

 

Jakmile je tiskárna bezdrátově připojena, lze tisk zadávat bezdrátově a také sdílet přístup mezi počítači, notebooky, tablety, ale i smartphony a jinými mobilními zařízeními, přičemž není třeba síť nebo směrovač. Se službou HP ePrint je možno tisknout ze smartphonu nebo tabletu prakticky odkudkoli. A tiskárna je vybavena i portem USB, tudíž umožňuje tisknout i z připojené jednotky Flash s USB konektorem. Zkusil jsem, zda je možný i přímý tisk z fotoaparátu propojeného USB kabelem, avšak tato možnost není podporována.

 

Systém HP umožňuje snadnou integraci do stávajícího kancelářského prostředí a vzdálenou správu pomocí různých nástrojů, třeba HP Web JetAdmin. Spravovat zabezpečení tisku lze snadno pomocí centra zabezpečení zobrazování a tisku HP. Nástroje pro přístup k tisku a užitečné podnikové aplikace lze ovládat přes intuitivní ovládací panel a velký barevný dotykový displej.

 

HP Officejet Pro 251dw s vysunutým

 

HP Officejet Pro 251dw s vysunutou plochou pro ukládání výtisků, tedy "výstupní zásobník". 

 

Ač je tiskárna relativně malá, a tudíž snadno přenosná, zvládá i poměrně velké objemy tiskových úloh, a to i pomocí funkce automatického oboustranného tisku a volitelného zásobníku papíru, se kterým lze do tiskárny vložit až 500 listů papíru, tedy 250 do základního zásobníku a 250 listů do volitelného zásobníku, který je třeba zakoupit samostatně. Tiskárna je určena pro tisk v objemu až 30 000 stránek měsíčně s tím, že výrobce doporučuje tisk pouze 1500 stran za měsíc. Možný je i standardní automatický oboustranný tisk, který představuje až 50% úsporu nákladů na papír.

 

detailní pohled na výstupní zásobník

 

Detailní pohled na výsuvný výstupní zásobník. Má standardní provedení, kapacitu 150 listů papíru, "samovýklopnou" zarážku (vlastní vahou) a označení, kam až je třeba vysunout, podle toho, na jaký formát tiskneme, např. A4/Letter a ještě delší Legal.   

 

vstupní zásobník - celkový pohled

 

Vstupní kapacita skříně je až 250 listů formátu A4, 30 obálek, atp. atd.

 

zásobník - různé pohledy/detaily

 

Zásobník – různé pohledy/detaily.

 

zásobník - celek a detail zarážky pro formát Legal

 

Zásobník  celek a detail zarážky pro formát Legal.

 

zásobník - spodní část

 

Zásobník  spodní část.

 

HP Officejet Pro 251dw zezadu

 

Zadní stěna ...

 

HP Officejet Pro 251dw otevřená duplexní jednotka

 

... a otevřená automatická duplexní jednotka.

 

HP Officejet Pro 251dw - otevřený horní a přední kryt

 

Tisková technologie a možnosti tisku

 

Jako tisková technologie je použit termální inkoustový tisk HP se čtyřmi samostatnými tiskovými kazetami s černým, azurovým, purpurovým a žlutým inkoustem. Nejvyšší optimalizované rozlišení při černobílém i barevném tisku je 1200 × 1200 dpi a vstupní rozlišení 600 × 600 dpi. Rychlost černobílého tisku je 20 až 25 str./min.; doba vytištění první černobílé strany formátu A4 je 13 s. U tisku v odstínech šedi je používán pouze černý inkoust a tisk má vysokou kvalitu, zejména z hlediska zcela neutrální tonality. Také tisk textu je realizován jen černou barvou, je výborně sytý, kontrastní a ostrý. Rychlost barevného tisku je 15 až 25 str./min.; doba vytištění první barevné strany formátu A4 je 14 s. Při tisku fotografie formátu A4, tudíž při volbě nejlepší kvality tisku, je ovšem čistý čas tisku cca 30 s (bez přípravných operací a při volbě bezokrajového tisku). 

 

HP Officejet Pro 251dw - pohled na tiskový stroj a inkoustové kazety

 

Orientace listu je na výšku, na šířku, možnost otočení o 180 úhlových stupňů. Možný je tisk na obě strany: převrácení/překlopení (obrácení). Počet stránek na list: 1, 2, 4, 6, 9, 16. Brožura: levá/pravá vazba. Možnosti změny velikosti: skutečná velikost, přizpůsobení velikosti v procentech skutečné velikosti v rozsahu 25–400 %). Kvalita výstupu: koncept, normální, nejvyšší. Základní okraje mají na všech stranách 3,3 mm. Možný je i tisk bez okrajů, a to až do rozměrů potisknutelného média 216 × 297 mm, avšak jen u médií pro brožury.

 

Tiskárna podporuje tyto formáty médií: A4, A5, A6, B5 (JIS), obálka (C5, C6, DL) a 10 × 15 cm. Podporované typy potisknutelných médií: běžný papír; silný běžný papír; zářivě bílý papír HP; prezentační papír HP Premium matný; fotografický papír HP Premium Plus; další papíry pro inkoustové tiskárny; fotografický papír HP Advanced; fotografický papír pro každodenní použití HP matný i lesklý; pohlednicové papíry; papír na brožury HP 180 g lesklý; papír na brožury a letáky HP matný; papír na brožury HP přehnutý na třetiny matný i lesklý a další papíry na brožury; karton.

 

HP Officejet Pro 251dw - madlo

 

Tiskárna má rozměry 494 × 460 × 238 mm a váží 8,8 kg. Pro opravdu snadné přenášení a manipulaci je na spodních stranách obou boků opatřena madly – „prohlubněmi“, díky nimž ji lze bez problémů uchopit, zvednout a přemístit.

 

Standardní připojitelnost

 

Tiskárna má jeden vysokorychlostní hostitelský port USB 2.0 a jeden vysokorychlostní port USB 2.0 zařízení, síťový port Ethernet 10/100 Base-TX a Wi-Fi stanici s rozhraním 802.11 b/g/n/přístupový bod 802.11 b/g). Síťové funkce: standardní (integrované připojení Ethernet, WiFi 802.11b/g), podporované síťové protokoly IPP, (IPv4, IPv6); ARP (výchozí starší adresa IP); BOOTP; klient SMTP; LLMNR; Bonjour; LP/APIPA (Auto IP); NetBIOS/WINS; LPR (SLP)/LPD; vlastní základní port/port 9100; překladač DNS; mDNS; SNMPv1; SNMP v3 @VR3; Web Services Discovery; Web Services.

 

Uživatel má možnost využívat mobilní tisk HP ePrint, mobilní aplikace HP ePrint, Google Cloud Print, HP ePrint Wireless Direct, případně Apple AirPrint. Tiskárna nabízí funkce Smart Software HP ePrint, mobilní aplikace HP ePrint, Google Cloud Print a HP EasyColor. K dispozici je podpora těchto externích serverů Jetdirect pro tisk: externí tiskový server HP Jetdirect en1700 (J7988G), externí tiskový server HP Jetdirect en3700 s rozhraním Fast Ethernet pro periferní zařízení s rozhraním USB 2.0 Hi-Speed (J7942G), externí tiskový server HP Jetdirect ew2400 s bezdrátovým rozhraním 802.11b/g a rozhraním Fast Ethernet (USB 2.0, 10/100Base-TX, 802.11b/g; J7951G) a tiskový server HP Jetdirect ew2500 s bezdrátovým rozhraním 802.11b/g (J8021A). Další podporovaná příslušenství: Apple AirPort Express, Apple AirPort Extreme, Apple Airport a TimeCapsule.

 

detailní pohled na výklopný ovládací panel

 

Pro snadné a pohotové ovládání tiskárny slouží výklopný ovládací panel s dotykovým barevným grafickým displejem o úhlopříčce 10,92 cm s rozhraním podporujícím uživatelská gesta, šest dotykových tlačítek Magic Frame, Domů, Zpět, šipky vlevo/vpravo, Storno, Nápověda, a modře svítící LED coby indikátor stavu bezdrátového připojení.

 

Kompatibilní operační systémy: Windows 8 (32bitová i 64bitová verze), Windows 7 (32bitová i 64bitová verze), Windows Vista (32-, 64bitová verze i Starter Edition), Windows XP SP3 nebo vyšší (pouze 32bitová verze); Mac OS X v10.6, OS X Lion, OS X Mountain Lion a Linux. Více informací je na webu HPlipopensource.com/hplip-web.

 

detaily zadní a přední stěny: konektory vč. USB pro přímý tisk z flash paměti a síťové připojení

 

Napájení, spotřeba energie, prodejní balení a další podrobnosti

 

K napájení lze požít elektrickou síť se vstupním napětím 100 až 240 VST a kmitočtem 50/60 Hz. Maximální spotřeba energie je 38,58 W, v pohotovostním režimu 4,71 W, v režimu spánku 1,27 W a ve vypnutém stavu 0,13 W. Typická spotřeba energie je 0,28 kWh za týden.

 

Inkoustová tiskárna HP Officejet Pro 251dw (CV136A) má stanovenu doporučenou prodejní cenu 5699 Kč s DPH. Prodejní balení kromě samotné tiskárny HP Officejet Pro 251dw obsahuje automatickou jednotku pro oboustranný tisk HP, napájecí kabel, všechny čtyři inkoustové kazety HP Officejet 950/951 Setup, software tiskárny a uživatelskou příručku na CD-ROM, příručku Začínáme a instalační leták. Kabel USB není součástí balení, je třeba ho zakoupit samostatně.

 

Výrobce poskytuje standardní limitovanou roční záruku na hardware a nabízí samozřejmě i náhradní inkoustové kazety: černá HP Officejet 950 (výtěžnost cca 1000 stran A4), azurová HP Officejet 951 (cca 700 stran), purpurová HP Officejet 951 (cca 700 stran), žlutá HP Officejet 951 (cca 700 stran), anebo černá HP Officejet 950XL (cca 2300 stran), azurová HP Officejet 951XL (cca 1500 stran), purpurová HP Officejet 951XL (cca 1500 stran) a žlutá HP Officejet 951XL (cca 1500 stran).

 

HP Officejet Pro 251dw - spodní část

 

HP Officejet Pro 251dw v testu

 

HP Officejet Pro 251dw - instalace I

 

Při instalaci a uvedení zařízení do provozu se nevyskytl žádný problém. Tentokrát jsem tiskárnu nejprve připojil pomocí bezdrátové Wi-Fi komunikace a teprve následně s využitím USB kabelu. K dispozici je základní nabídka HP pro zařízení. Obsahuje webová řešení HP ePrintCenter, předvolby tiskárny, nezbytné nákupní zdroje, nápovědu, podporu HP a další následné možnosti a nabídky, jako HP Update nebo lišta HP Bing.

 

HP Officejet Pro 251dw - instalace II

 

Přehled základních nabídek včetně podpory ze strany HP, a to i té internetové v rámci HP ePrintCenter.

 

HP Officejet Pro 251dw - instalace III

 

Celková počáteční kontrola stavu tiskárny, hlavně tiskové hlavy, trysek a inkoustových kazet včetně množství inkoustu ukázala, že je vše v naprostém pořádku, tudíž jsem ihned mohl přejít k základnímu nastavení a samotnému tisku.

 

HP Officejet Pro 251dw - tisk via HP Photo Creations

 

Všechny potřebné kroky lze provést snadno a rychle. Tisknout je možno s využitím základních nástrojů HP, ale také z preferovaných programů, jako je Adobe Photoshop CS6, a samozřejmě jsem vyzkoušel také software Photo Creations. Podrobnosti o tomto programu najdete v recenzích tiskáren a multifunkčních zařízení HP, které jsem testoval dříve, třeba Officejet 7110 WF ePrinter nebo HP Deskjet Ink Advantage 5525 e-All-in-One.  

 

normální vs. nejvyšší kvalita tisku

 

Při použití sw Photo Creations je nutné nezapomenout na volbu nejlepší kvality tisku. Při tzv. normální kvalitě je tisk sice rychlý, ale na úkor kvality. Tisk je realizován v pruzích, které fotografii zcela znehodnotí. Snímek srovnává "normální" (vlevo + detail nahoře v červeném orámování) a "nejvyšší" kvalitu tisku (vpravo )

 

HP Officejet Pro 251dw - oboustranný tisk I

 

Výborně koncipovaný a funkční je automatický oboustranný tisk. Jak je vidět z přiložených scrrenshotů, můžeme zvolit, jak chceme, aby systém překlápěl strany. Dokonce nechybí možnost "ručně", ale poněvadž automatický systém pracuje rychle, spolehlivě a elegantně, je to spíše možnost pro nějaké speciální případy.  

 

HP Officejet Pro 251dw - oboustranný tisk II

 

Další volby před spuštěním tisku včetně typu papíru a kontroly nastavení kvality tisku – zde stačí "normální".

 

HP Officejet Pro 251dw - oboustranný tisk III

 

Pro úplnost další kontrolní obrazovky a pak už  schválení tisku a tisk samotný. A jak už jsem naznačil výše, automatický oboustranný tisk je jednou z předností této tiskárny.

 

Krátce na závěr

 

Stejně jako v případě A3+ tiskárny HP Officejet 7110 Wide Format ePrinter také test A4 tiskárny HP Officejet Pro 251dw potvrdil, že se jedná především o kancelářské zařízení, určené hlavně pro malé a domácí firmy a kanceláře. Poslouží ale také běžným domácím uživatelům, kteří chtějí tisknout fotografie a spokojí se s maximálním formátem A4. Výhodou je i webový, bezdrátový a vzdálený tisk a také široká podpora od HP, snadno dostupná na internetu, služba ePrintCenter. Sloty pro paměťové karty tiskárna nemá, výrobce upřednostňuje právě bezdrátovou komunikaci, tudíž prodejní balení neobsahuje USB kabel. Tiskárna ale má port USB a umožňuje přímý tisk fotografií a PDF souborů z přenosné USB flash paměti – „klíčenky“. Port ale neumožňuje přímý tisk z fotoaparátu nebo videokamery. 

 

A jak tiskárna poslouží amatérským fotografům, kteří si chtějí fotografie tisknout sami, v pohodlí svého domova, případně své domácí kanceláře? Velmi dobře, zejména při použití doporučených a kvalitních fotografických papírů pro inkoustový tisk značky HP. Tisky na ně vykazovaly vysokou kvalitu, a to i v případě černobílého tisku, především v případě, že bylo možno použít pouze černý inkoust. Pak bylo podání šedé škály naprosto neutrální. V případě zkušebních tabulek, kde tiskárna musel šedou škálu namíchat z černého i barevných inkoustů, už sice podání šedé škály nebylo zcela neutrální, ale projevil se jen velmi mírný barevný posun – lehký zelený nádech.

 

Pro test jsem použil zkušební média HP formátu A4 Professional Inkjet Paper 180 matt, Professional Inkjet Paper 120 matt, All-in-One Printing Paper, lesklý fotopapír Premium Plus a lesklý fotografický papír Advanced formátu 10 × 15 cm a také některé fotopapíry ze sady Ilford Galerie Limited Edition formátu A4, konkrétně Smooth Pearl a Smooth Gloss s gramáží 290 g/m2 a také Gold Fibre Silk s gramáží 310 g/m2.

 

Přílohy:

Tématické zařazení:

 » Články  » Tiskové technologie  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: