Nejfotografovanější monumenty světa odhaleny - Tipy a triky - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Tipy a triky

Nejfotografovanější monumenty světa odhaleny

Mikael Buck, Eiffel Tower, Sony Xperia XZ

1. června 2017, 12.20 | Nezačínáme být už trochu unavení ze stále stejných fotek na Instagramu?

 

Eiffelova věž se umístila na prvním místě žebříčku nejfotografovanějších monumentů, ale více než třetina snímků je naprosto stejná; Burj Khalifa se v tomto žebříčku umístila výše než Koloseum

 

  • Pařížská ikona se umístila na první příčce vžebříčku 30 nejčastěji fotografovaných památek, který byl sestaven na základě údajů zInstagramu. Londýnský Big Ben skončil velmi těsně druhý. Fotografie Burj Khalify byly pořizovány a sdíleny častěji než snímky římského Kolosea.
  • Cenami ověnčení fotografové zcelého světa zabývající se cestovatelskými fotografiemi zachytili pomocí chytrého telefonu Xperia XZ neuvěřitelnou sérii fotografií, která ukazuje, jak odlišně mohou tyto monumenty vypadat, ať už ve slábnoucím světle, či spřidáním barvy.
  • 85 % fotografií Machu Picchu bylo pořízeno ze stejných míst. Díky tomu se tak na Instagramu ocitlo na půl milionu identických fotografií.
  • Touha po tom vidět nové a originální fotografie roste. 47 % lidí už prohlížení stejných záběrů nudí a 52 % lidí dá „like" kompozici, kterou ještě nikdy předtím neviděli.

 

 Nový celosvětový* průzkum společnosti Sony Mobile, odhalil, že seznamu 30 nejfotografovanějších monumentů světa vévodí Eifellova věž. Najdete na něm třeba také Alhambru, Koloseum, Burj Khalifu nebo Big Ben.

 

Mikael Buck-Big Ben-sony xperia xz

 

Průzkum #XperiaNewPerspectives ukázal, že více než polovinu z 30 nejfotografovanějších monumentů zachytí lidé ze tří stejných pohledů. 55 % cestovatelů uvádí, že svůj itinerář plánují podle toho, jaké fotografické příležitosti jim daná lokalita skýtá. Takže se zdá, že budeme muset naši dovolenkovou fotografickou hru něčím trochu vylepšit, abychom naše kamarády svými fotkami nenudili. Jak se ukazuje, 47 % lidí uvedlo, že je nudí, prohlížet si tři stejné snímky pořád dokola. 52 % by ale nejspíš dalo „like" snímku některé z dominant, kdyby byla fotografie zajímavá a nabídla něco, co doposud neviděli.

 

Umístění Eiffelovy věže na samotné špici žebříčku možná nepřekvapí, ale fakt, že podle dat 35 % fotografií této památky ukazuje tři stejné pohledy, nám možná otevře oči. Mezi další významné památky, kterých se tento problém týká, patří také socha Krista Spasitele v Brazílii. 71 % jejích snímků se pořizuje ze tří stejných pohledů, u Fontány di Trevi je to 71 %, v případě japonské hory Fudži je tomu tak u 77 % fotografií a u Machu Picchu bylo pořízeno dokonce 85 % snímků uveřejněných na Instagramu z několika málo stejných pohledů.

 

Z průzkumu také vyplývá, že si polovina respondentů vybírá dovolenou podle fotografií, které jiní pořídili během své dovolené, a dalších 45 % se inspiruje na Instagramu.

 

Mikael Buck - Burj Khalifa  -sony xperia xz

 

Společnost Sony Mobile navázala spolupráci se třemi cenami ověnčenými fotografy - cestovateli, kteří pocházejí z různých koutů světa, a vybavila je telefony Sony Xperia XZ. Jejich úkolem bylo navštívit nejvýznamnější světové pamětihodnosti a zachytit je z nové perspektivy. Vznikly tak snímky Kolosea ve sporém světle i dokonale ostré fotografie davů na Eiffelově věži, které ukazují výjimečné schopnosti fotoaparátu, jímž je Xperia XZ vybavena.

 

„Tento průzkum nám poskytl skutečný pohled na to, jak důležitou úlohu mají fotografie při plánování našeho volného času a jak nerozlučně jsou tyto dvě věci spjaty", uvedla Kristýna Bernatová, Channel Marketing Manager Czech Republic ze společnosti Sony Mobile. „Fotografie se staly důležitou součástí jakékoli cesty - ať už se jedná o toulky po městě, výlet za dobrodružstvím nebo třeba jen při odpočinku na pláži. Díky kvalitě fotoaparátu, kterým je Xperia XZ vybavena, si mohou cestovatelé užívat ostré snímky bez rozmazání a ve věrných barvách, a to i při focení scén s nízkou hladinou osvětlení. Doufáme, že inspirujeme novou generaci fotografů, i těch amatérských, k tomu, aby své cesty zachycovali z nové perspektivy."

 

, se o fantastických snímcích vytvořených pomocí telefonu Xperia XZ a o zprávě „Nové perspektivy" (New Perspectives) vyjádřil takto: „Fotografování krajiny prošlo během posledního desetiletí zásadní změnou, za níž stojí zejména dostupnost a kvalita fotoaparátů. Tato dostupnost se ještě zlepšila díky chytrým telefonům, protože technologie použitá u těchto telefonů s fotoaparáty umožňuje lidem zdokonalovat svoje fotografie. Co je však rovněž velmi důležité, nabízí také dostatečně vysoké rozlišení, aby bylo možné s fotkami doopravdy něco udělat. Jejich schopnost zachytit spontánní okamžiky může skutečně pomoci povzbudit kreativitu fotografa, aby se pokusil vytvořit unikátní snímky."

 

Je úplně fantastické, jak fotografové používají různé techniky a filtry, ale u těchto výjimečných snímků, když už vyžadují úpravy, obvykle stačí méně drastické zásahy, a proto je výsledkem přirozenější fotografie."

 

Lluís Salvadó, Fotograf cestovatelských fotografií ověnčený cenami, dává k dobru svoje nejlepší tipy, jak můžete letos v létě zachytit snímky z nové perspektivy:

 

1. Pohrajte si s barvami a jasem - je úžasné, jak odlišně může stejná scéna vypadat, použijete-li některé z fotografických triků.

2. Jestli se vám nedaří pořídit originální snímek, pohrajte si s lesklými povrchy, které slavný monument zrcadlí. I trocha vody dokáže monument proměnit.

3. Krásu hledejte v architektuře, která vás obklopuje, nejen v monumentu jako celku. Ve strukturálních objektech se může skrývat vysoce umělecká hodnota.

4. Vyzkoušejte novou perspektivu a vyfoťte několik snímků z nadhledu či podhledu, nebojte se experimentovat s kompozicí.

5. Využijte lidi a jejich siluety, aby dodaly snímku charakteristiku místa a doby, a také si pohrajte se zkreslenou perspektivou.

 

Zdroj:Sony 

 

 

Mikael Buck, Big Ben, Sony Xperia XZ

Mikael Buck, Burj Khalifa, Sony Xperia XZ

Tématické zařazení:

 » Články  » Tipy a triky  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: