Jaké je optimální rozlišení? - Tipy a triky - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Tipy a triky

Jaké je optimální rozlišení?

14. srpna 2001, 16.58 | Jaké rozlišení použít pro barevný leták, plakát nebo billboard? Zdánlivě jednoduchá otázka a většina lidí na ni špatně odpoví - co největší. Na jednu stranu je pravda, že čím kvalitnější zařízení, tím lepší rozlišení můžeme použít. To ovšem neznamená, že vyšší rozlišení nám pomůže. Vyšší rozlišení často naopak pouze prodražuje výtisk bez zvýšení kvality.

V zásadě jsou dva faktory výběru rozlišení - tisková technika a vzdálenost pozorování. Dnes si něco povíme o vlivu rozlišení obrázku na vzdálenost pozorování, příště se budeme zabývat vlivem tiskové techniky. Obě hlediska přitom musí být v souladu - v případě horší tiskové techniky (sítotisk) a kratší vzdálenost pozorování není důvod použít vyšší rozlišení, než kolik nám dovoluje sítotisk.

Fyzikálním měřením byl zjištěno, že lidský zrak je schopen rozlišit prostorové detaily, které odpovídají vzdálenosti 1 úhlová minuta. Prakticky si to můžete ověřit u očního lékaře - do určité vzdálenosti přečtete nejmenší řádek, s růstem vzdálenosti klesá schopnost číst malé písmo. Nebo ještě jinak - to co v dálce deset metrů vypadá jako bod je ve skutečnosti "tečka" velikosti tenisového míčku.

Většina tiskových technik využívá těchto vlastností lidského zraku, takže obraz je složen z jednotlivých tiskových bodů. V případě barevného letáku jsou body velké desetiny milimetru, u novinového tisku mohou dosahovat až milimetry. Různou velikostí bodů, skládáním čtyř a více barev a vzájemným natočením se dosahuje barevného vjemu.

Tisku, který je složený z jednotlivých bodů, se říká autotypický tisk. (Existují ještě zařízení, která tisknout spojité tóny, ale těmi se budeme věnovat příště.) Právě takový tisk použijeme pro naše úvahy. Vzdálenost dvou bodů v tomto rastru je konstantní a říká se jí frekvence rastru. Měříse veličinou lpi = lines per inch (čáry na palec).

Pokud vezmeme maximální rozlišitelnost dvou bodů (1 úhlová minuta) a sinovou a kosinovou větu, můžeme vypočítat frekvenční rastry pro určité vzdálenosti pozorování. Pro typické vzdálenosti nám vychází:

  • Pro vzdálenost půl metru, což je přibližně vzdálenost pozorování novin, časopisů a letáků, je frekvence autotypického rastru 150 lpi nebo více. Při poměrně standardním požadavku nám vyhází rozlišení obrázku 300 dpi.
  • Pro vzdálenost dva metry, což je pozorovací vzdálenost plakátů a jiných venkovních tiskovin, je frekvence rastru 75 lpi. Opět nám vychází rozlišení obrázků 150 dpi.
  • Pro vzdálenost 5 až 15 metrů, tedy billboardy, bigboardy a megaboardy, je frekvence rastru 40-12 lpi, tedy 80 až 25 dpi.

Vidíte, že honba za nejvyšším rozlišením není vždy opodstatněná. Uvedeme si praktický příklad, abychom si to lépe objasnili. Budeme mít billboard vedle silnice, tedy ve vzdálenosti 5 metrů. Obrázek má být velký 2 x 2 metry a podle předchozího doporučení použijeme rozlišení 80 dpi. Dále použijeme přepočtový vzoreček 1 " = 2,54 cm, podle něj 200 cm = 78,7 " a 78,7 " x 80 dpi = 6299 pixelů.

Výsledek hovoří jasně - u obrázku o velikosti 2 x 2 metry stačí stačí rozlišení 80 dpi, tedy 6299 x 6299 pixelů.

Pokud budeme chtít stejný obrázek použít do letáku, můžeme snadno zjistit jeho maximální velikost, aby měl stejné detaily jako na billboardu. Takže 6299 pixelů / 300 dpi = 20,99 ", což je 53,3 cm.

Digitální fotoaparát Co lze vlastně udělat s fotografií z digitálního fotoaparátu? Vezmeme lepší 4 MPix přístroj s rozlišením 2048 x 1536 pixelů. V tabulce můžete vidět vypočtené hodnoty.

Rozlišení obrázku Maximální velikost
300 dpi 17,3 x 13 cm
150 dpi 34,6 x 26 cm
80 dpi 65 x 48,7 cm
50 dpi 104 x 78 cm
25 dpi 208 x 156 cm

A co se stane, když obrázek použijeme na obálku barevného časopisu ve formátu A4? Pokud obrázek mírně převzorkujeme a zaostříme, nic zvlášního se nestane. Mírné zvětšení obrázku většinou nevadí - uvedené hodnoty jsou navíc optimální, takžy poskytují jistou rezervu. V zájmu kvality bychom neměl hodnoty příliš překračovat.

Obrazovka Pokud chcete obrázek prohlížet na obrazovce, není třeba příliš přemýšlet nad rozlišením. Vzhledem k dřívějším rozlišením grafických karet a velikosti monitorů se uváděly hodnoty 96 dpi pro Macintosh a 72 dpi pro Windows, ale tyto hodnoty nejsou přesné. Jak jsme uváděli, rozlišení je závislé na velikosti monitoru (uhlopříčce) a rozlišení grafické karty.

Pokud připravujete obrázky pro web, pracujte přímo s obrazovými body. Ideální je optimalizovat celou stránku na šířku 640 nebo 800 pixelů a obrázky v optimální velikosti. Použití velkého obrázku zmenšeného v prohlížeči nezlepší vizuální vjem, pouze zvýší přenosovou dobu a zatíží prohlížeč.

Příště si něco povíme o závislosti rozlišení tisku na použité tiskové technice.

Tématické zařazení:

 » Články  » Tipy a triky  

 » Články  » Novinky v polygrafii  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: