Adobe Flash na mobilních platformách končí! - Novinky v polygrafii - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Novinky v polygrafii

Adobe Flash na mobilních platformách končí!

10. listopadu 2011, 17.08 | Zástupci Adobe oficiálně potvrdili, že společnost končí s vývojem Flash Playeru pro mobilní platformy. Prioritu zde namísto toho bude u Adobe mít platforma AIR a HTML5. Desktopová podoba Flash Playeru a s ní spojená infrastruktura má být ale i nadále ve fázi intenzivního vývoje. Na jak dlouho?

Po několika předběžných spekulacích potvrdila 9. 11. společnost Adobe prostřednictvím svého viceprezidenta Dannyho Winokura, že skutečně končí s vývojem Flash Playeru pro mobilní platformy, tedy zejména tablety a mobilní telefony. Namísto toho se bude nyní na dané platformě zaměřovat především na podporu HTML5, který je zde (zejména v odpovídajících mobilních prohlížečích) podporován velmi významným způsobem. Flashoví vývojáři pak budou moci i v budoucnu distribuovat flashový obsah na mobilních zařízeních prostřednictvím runtime platformy AIR. Daným způsobem vytvořené nativní aplikace by mělo být možno šířit všemi hlavními aplikačními eStory jako jsou iTunes App Store či Android Market.

Poslední novou podobou mobilního Flash Playeru bude verze 11.1 pro Android a BlackBerry PlayBook. Slibovány jsou pak i opravy kritických chyb a bezpečnostní záplaty pro stávající podoby či podpora výrobců vytvářejících na základě licencí kódu vlastní typy řešení daného typu.

Ušetřené prostředky hodlá Adobe investovat jak do vývoje řešení na bázi HTML5, tak dalšího rozvoje desktopové podoby Flash Playeru. V dané souvislosti lze říci, že již verze 10 daného produktu přinesla řadu zásadních novinek (hardwarová akcelerace, pokročilé vyjadřovací schopnosti v oblasti typografie, 2D i 3D grafiky a videa aj.), podoba 11 představená spolu s AIR 3 v říjnu tohoto roku pak slibuje mnohé další významné novinky, včetně akcelerace 3D grafiky pro hry a HD videa s ochranou obsahu. Ve vývoji je pak Flash Player 12, jenž má přinést další rozšíření možností digitální zábavy ve vysokém rozlišení.

Adobe slibuje, že vývoj Flash platformy bude mít nyní svůj protějšek v přenášení odpovídajících funkcí i do HTML5, zejména prostřednictvím spolupráce na bázi konsorcia W3C a projektu WebKit. Připomeňme v této souvislosti, že prvními zajímavými pokusy Adobe v daném směru jsou CSS Shaders pro animace a CSS Regions pro pokročilé layouty.

Opuštění Flashe na mobilních zařízeních není pro toho, kdo vývoj v dané oblasti sleduje pozorně, zas až tak velkým překvapením. Dá se říci, že zejména tvrdošíjné odmítání Flashe společností Apple (resp. Stevem Jobsem) přivedlo Adobe již před časem k přehodnocení priorit, nechtěla-li ztratit podstatnou většinu mobilního trhu definovanou právě Apple iPadem (a dále iPhonem a iPodem Touch). Zatímco se tedy ještě v InDesignu CS5 rovnala podpora mobilního publikování podpoře Flashe, bylo již v InDesignu CS5.5 a Adobe Digital Publishing Platform vše jinak. Flash byl doplněn, resp. spíše se dá říci že překonán, možností tvorby nativních aplikací pro Apple iOS, s interaktivitou založenou na HTML5 a CSS3.

Adobe také zdá se pochopila, jaké možnosti ji může přinést podpora nových podob webových standardů v jejich stávajících nástrojích jako je Dreamweaver, Illustrator či Fireworks, nebo též připravovaných produktech typu nástroje pro webové animace Edge. A konečně pak nelze přehlédnout ani aktivity Adobe směřující k portaci jejich tvůrčích nástrojů na mobilní platformy – viz například prostředky pro mobilní fůzi s Photoshopem vyvíjené díky Photoshop Touch SDK či též nástroj pro (zejména mobilní) zpracování digitálních fotografií Carousel.

Na odklonu od Flashe se bezesporu podepsal i současný problematický vývoj na hlavní bázi dané platformy, tedy desktopech a noteboocích. Jak Apple, tak i Microsoft totiž nedávno začaly značně torpédovat další výchozí přítomnost Flash Playeru ve svých systémech: v Mac OS X 10.6/10.7 i připravovaných Windows 8 je či bude daný přehrávač již jen akceptovanou, ne však předinstalovanou komponentou. Každopádně ale odstoupení od mobilního Flashe bude hořkou pilulkou pro ty výrobce mobilních přístrojů (Samsung, Google, HTC aj.), jenž podporu Flashe ve svých přístrojích uváděli jako jednu z významných konkurenčních výhod oproti produktům Apple.

Odstoupení od mobilního Flashe je pak provázeno i restrukturalizačním plánem Adobe, v jehož rámci mimochodem společnost hodlá propustit 7 procent svých zaměstnanců. Důvodem je i předpokládané zpomalení růstu příjmu v roce 2012 z předpokládaných cca 9 na asi 4-6 procent. S poklesem souvisí zmrazení aktivit Adobe na poli enterprise dokumentové platformy LifeCycle a webové konferenční technologie Connect.

Znamená tedy daný vývoj umíráček pro platformu Flash jako takovou? Těžko říci, nicméně i v horizontu několika let lze hovořit o tom, že HTML5 s CSS3 budou jen stěží schopné plně nahradit jak vyjadřovací schopnosti, tak tvůrčí nástroje platformy Flash jak v případě digitálních animací, tak i videa. Z dlouhodobějšího hlediska je ale publikační svět bez Adobe Flash – ne už tak ale bez Adobe – docela dobře představitelný.

 

Richard Krejčí

Tématické zařazení:

 » Články  » Novinky v polygrafii  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: