Book in Progress - Články - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Články

Book in Progress

20. září 2019, 09.56 | Akce podobného typu tu ještě nebyla. Letošní rok se v Praze naskytne šance pro všechny autory soutěžit o papír a tisk svého knižního projektu.

 

Uzávěrka přihlášek do soutěže je 30. 9. 2019. Událost s názvem Book in Progress poukazuje na fakt, že knížky nejsou mrtvé. Doba se mění a s ní se rozvíjí i obor vydávání knih. Přijďte si poslechnout odborné přednášky právě o knihách, jejich tvorbě a vydávání. Součástí konference bude vyhlášení soutěže o vydání knihy. Grafická konference a vyhlášení soutěže Book in Progress se uskuteční 11.11. 2019 v moderních prostorech Centra Architektury a Městského Plánování.

 

Iniciátorem a zároveň pořadatelem Book in Progress je Dipozitiv studio, které spolupracuje na vydávání a tvorbě knih. Za událostí vězí příběh z minulosti a zkušenost s nezávislým vydáním knihy s názvem Kniha X. „Tenkrát na škole kolem roku 2012 jsem oslovil spolužáky (Kristina Fišerová, Lucie Valerová, Michal Sloboda, Jan Kloss, Tomas Prochazka, Matěj Činčera, Marta Maštálková, Adam Uchytil a Helena de Bois) s nabídkou vydat společnou knihu, na kterou se společně složíme. Padl nápad, že každý dá pět tisíc korun a tím získá prostor třiceti stran, na kterých si může dělat co uzná za vhodné." říká Ondřej Brom, designér studia Dipozitiv.

Brzy ovšem přišel tvrdý střet s realitou. Budget, který byli studenti schopni poskládat, nestačil ani omylem na vydání knihy. A tak designérům nezbývalo než začít vyjednávat s partnery, kteří by byli schopni pomoci knihu vyrobit. Sehnat tiskárnu nebyl problém přes Ondřeje Broma staršího. Tiskárna, ale nebyla ochotna přispět až tak vysokou částkou a tak se čekalo na další jednání s papírnou Mondi, jelikož papír bývá často na výrobě knihy to nejdražší.

 

Díky paní Ivaně Čapkové a papírnám Mondi (https://www.mondigroup.com/en/home/) studenti byli schopni tuto knihu dokončit a vytisknout. A díky grantu Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze ji dostat na trh.

O Knize X vyšlo mnoho článků a získala ocenění Nejkrásnější knihy ČR 2013 autorů do třiceti let a bronzovou medaili za Nejlepší evropský design (ED Awards).

 

V nedávné době se v Dipozitiv studiu zastavila paní Čapková z papíren Mondi. V návaznosti na předešlé spolupráce se na studio obrátila s dotazem, jestli studio nezná další partu mladých lidí, kteří by si zasloužili vydání knihy. „Vzhledem k tomu, že je kolem nás spousty talentovaných lidí, tak jsme nechtěli mít tuto rozhodovací pravomoc. Jak říká strejda Ben, s velkou silou přichází i velká zodpovědnost a tak jsme se rozhodli uspořádat soutěž." popisuje za studio Dipozitiv designér Ondřej Brom.

 

Vyjednávání s partnery se znovu roztočilo a to ve větších měřítkách. Společnost Mondi (http://pergraphica.mondigroup.com/en/solutions/) přislíbila pro vítěze soutěže papír zdarma a tiskárna QUATRO PRINT a.s. (http://quatroprint.cz) nabídla, že vítěznou knihu vytiskne a zknihaří. Tímto děkujeme partnerům konference Book in Progress za tuto příležitost.

 

O výherci rozhodne odborná porota, která jistě vybere tu nejzajímavější knihu. Předsedou komise se laskavě stal Aleš Najbrt (Studio Najbrt), dále jsme oslovili teoretičku Kateřinu Šlaufovou, která by měla dohlédnout na obsahovou stránku knihy. A posledním porotcem je pak grand designér, ilustrátor a nakladatel Jindřich Janíček.

Vyhlášení vítězů proběhne dne 11.11. 2019 v CAMP - Centrum architektury a městského plánování.

V rámci vyhlášení proběhne i skromná odborná konference, jejichž řečníky pořadatel oznámí v průběhu následujících měsíců.

 

A teď to nejdůležitější - jaké knihy mohou soutěžit?

Všechny... Tenké, tlusté, úzké, široké, barevné, černobílé, pouze s textem, pouze s obrázky. Pohádky i horory, knihy o obskurních sběratelských koníčcích, okultní knihy, zasvěcené jednomu či více bohům, knihy ateistické. Je to úplně jedno.

 

Kdo by měl být autor?

Požadavky na autora jsou stejně otevřené jako požadavky na obsah knihy. Autor může být student nebo undergroundový pamětník z disidentu. Úspěšný autor nebo někdo na samém začátku své kariéry. Pokud máte něco rozdělaného v šuplíku a máte pocit, že vám na takovou pitomost nikdo nedá peníze, tak jste právě člověk do soutěže! :)

 

Kolik to stojí?

Přihlášení je zcela zdarma. Stačí vymazlit prezentaci knihy.

 

Musí být kniha hotová?

Nemusí. Samozřejmě je lepší do soutěže zaslat maketu hotové knihy, ale není to podmínkou. Stačí vytvořit tak dobrou prezentaci, která přesvědčí porotu, že vy jste ten vítěz.

 

Do kdy musí být kniha vytištěná v případě výhry?

Do roku od vyhlášení vítězů.

 

Co když máte vydavatele?

Pořadatel není proti, pokud chcete přihlásit knihu, která má svého vydavatele, jen je bude zajímat jakou provizi dostane autor knihy a výtvarníci.

 

Do kdy musíte svou knihu přihlásit?

Do 30.9.2019.

 

MŮŽETE přihlásit více knih?

Ano můžete.

 

Jak bude probíhat vyhlášení výsledků?

Vyhlášení výsledků proběhne 11.11.2019 v Centru architektury a městského plánování
v Praze, v průběhu skromné odborné konference na téma knih. Zároveň zde proběhne prezentace všech zúčastněných knih, které postoupily do finálního výběru. Zvána je odborná veřejnost, především zástupci nakladatelů, aby vytvořili prostředí vhodné k navázání spolupráce i mezi autory, kteří nevyhrají, ale pro případné nakladatele by jejich projekt mohl dávat smysl.

 

 

Více informací o soutěži: www.bip.dipozitiv.cz 

 

 

 

Tématické zařazení:

 » Články  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: