75 let xerografie, matky Xeroxu - Články - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Články

75 let xerografie, matky Xeroxu

24. října 2013, 22.21 | Na první pohled to není nic zvláštního. Na skle napsané datum a místo: 10-22-38 Astoria. Kopie je navíc lehce rozmazaná, ale to nic nemění na skutečnosti, že je to první xerografická kopie vůbec! Tento rok, dne 22. října, uplulo 75 let od chvíle, kdy Chester Carlson v pronajatém pokoji domu stojícím v ulici Astoria v newyorské čtvrti Queens udělal první xerografický obrázek na světě.

Skromný vynález později vedl až k založení společnosti Xerox a vzniku zcela nového průmyslového odvětví. Dodnes ve většině kanceláří xerografický proces probíhá.

 

Vystudovaný fyzik a právník Carlson byl profesionální vynálezce a inovátor. Jeho bloky přetékaly širokou škálou nápadů, od otočné tabule přes pláštěnku se žlábky až po přístroj na čištění bot. Na počest Carlsonovy zvídavosti a pozoruhodných vynálezů, které změnily tvář průmyslu na mnoho desítek let dopředu, spouští společnost Xerox oslavy inovace.

 

První xerografie

 

„Nastal čas podívat se do minulosti, a to také uděláme, ale jen na krátkou chvíli. Skutečný důraz našich oslav budeme klást na budoucnost - na to, jak by Xerox mohl přispět k ještě většímu zjednodušení práce všech," uvedla prezidentka společnosti Xerox Ursula Burns.

 

S experimentem Astoria chtěl Carlson „o něco zvýšit produktivitu kancelářských pracovníků a kancelářskou práci jako takovou zjednodušit a učinit méně nudnou." Od té doby se velikost a celkový záběr společnosti Xerox významně zvětšil, základní principy ale zůstaly zachovány. Tým inženýrů, vědců a výzkumníků neustává ve vynálezech, které usnadňují práci, ale i život jako takový, ať už je to v oblasti dopravy, vzdělávání nebo třeba zdravotnictví.

 

Tomáš Jirásko

Tématické zařazení:

 » Články  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: