Kritéria pro výběr tiskárny - Tipy a triky - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Tipy a triky

Kritéria pro výběr tiskárny

24. ledna 2000, 16.29 | Pokud se rozhodnete sami zadat výrobu tištěných materiálů z již připravených materiálů, je důležité zvolit takovou tiskárnu, která je schopna materiály vyrobit v požadované kvalitě, termínu a za odpovídající cenu.

Stejně jako při předtiskové přípravě materiálů není možné požadovat špičkovou kvalitu za co nejnižší cenu.

Nejlepší je pravděpodobně orientace pomocí různých referenčních zakázek, které prakticky dokumentují technické možnosti jednotlivých firem. Dalšími důležitými faktory, které nelze opomenout je možnost dopravy a termín realizace zakázky.

Určitým vodítkem může být i technické vybavení tiskárny. Pro běžného zákazníka bude pravděpodobně nejdůležitějí počet barev, které lze na použitém stroji vytisknout na jeden průchod. Čtyřbarvová tiskárna umožňuje vytisknout na jeden průchod všechny čtyři barvy dokumentu - na začátku tak do stroje vchází prázdný arch papíru a na konci vystupuje hotový výtisk, který stačí pouze nařezat. Na druhou stranu dvoubarvová tiskárna tiskne na jeden průchod strojem pouze dvě barvy - potištěný arch se musí pak dát do stroje znovu a dotisknout zbylé dvě barvy. Plnobarevné letáky tištěné na dvoubarvových strojích jsou často také dostatečně kvalitní, ale není možné jejich kvalitu kontrolovat tolik, jako na strojích čtyřbarvových, kde je finální výtisk ihned k dispozici.

Cenová kalkulace požadovaná od tiskárny by měla být vždy kalkulovaná z naprosto přesných podkladů (druh a plošná hmotnost papíru, náklad, rozměry atd.), aby nemohlo být pochyb co je a co není v ceně zahrnuto.

Stejně jako u předtiskové přípravy by však cena neměla být hlavním faktorem ovlivňující výběr tiskárny. Vždy se vyplatí seznámit se především s již vytištěnými zakázkami, posoudit jejich kvalitu, ochotu personálu tiskárny atd.

Možnost výběru vhodné tiskárny nabízí sám tento server, neboť v adresáři ofsetových tiskárenje uvedeno nejen standardní technické vybavení tiskáren, ale i různé referenční zakázky a další informace.

Informace, které je třeba sdělit pro konkrétní kalkulaci:

Forma podkladů- jsou-li připravené filmy, nebo bude-li požadována i kompletní předtisková příprava

Rozměr dokumentu(např. A3)

Rozsah(kolik stran - např. kniha 128 stran)

Barevnost

Náklad

Papír(křídový, ofsetový, požadovaná gramáž)

Druh vazby (u brožur, knih)

Další požadované knihařské zpracování (lakování, laminace, falcování, bigování, výsek, perforování, číslování atd.)

Tématické zařazení:

 » Články  » Tipy a triky  

 » Články  » Printing krátce  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: