OpenType - podpora v operačním systému - Pokročilejší témata - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Pokročilejší témata

OpenType - podpora v operačním systému

23. dubna 2001, 19.00 | Podpora na úrovni operačního systému zahrnuje zpřístupnění fontu aplikacím, jeho vykreslení na výstupním zařízení a využití všech znaků ve fontu (ale zde je nutná i spolupráce na straně aplikace).

Windows

Prvním operačním systémem, který OpenType formát plně podporuje, jsou Windows 2000. Tento systém je vybaven rasterizéry pro obě formy OpenType (s TrueType i s Type 1 obrysovými křivkami). Plně funkční implementace Unicode v systému umožňuje Unicode aplikacím přístup ke všem znakům v OpenType fontu. Aplikacím, které Unicode nevyužívají, nabídne systém ve fontu dostupné jazykové sady v podobě jazykových variant příslušného fontu: Arial. ttf je v menu takové aplikace nabízen postupně jako Arial, Arial CE, Arial CYR, Arial TUR atd. I verze PostScript ovladače dodávaná se systémem pracuje s OpenType fonty bez problémů.

Příklad zápisu pro zpřístupnění znaků za pozicí 255 aplikacím bez podpory Unicode (např. QuarkXpress 4 nebo Adobe PageMaker 6.52: v sekci

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontSubstitutes
vytvoříme novou řetězcovou hodnotu (New/String Value), 
např. pro font Adobe Garamond Pro
Name: Adobe Garamond Pro CE,238
Type: REG_SZ (je doplněno automaticky)
Data: Adobe Garamond Pro,238
Restart systému je nutný.

V aplikacích, které znaky volají přímo pomocí Unicode, jsou tyto zápisy v registrační databázi ignorovány a v nabídce je pouze jeden font. Znaky z různých jazykových sad jsou pak vkládány změnou klávesnice v operačním systému nebo jazyka, kterým je text v aplikaci formátován.

Pro správu a tisk OpenType z ostatních verzí Windows je nutné postscriptový ovladač aktualizovat a do systému nainstalovat novou verzi správce písem ATM 4. 1. Na stránkách společnosti Adobe je zdarma k dispozici jak univerzální instalátor postscriptového ovladače AdobePS pro všechny verze Windows, tak základní verze ATM 4.1 Light. Po provedení aktualizace poskytnou Windows NT stejnou úroveň podpory jako Windows 2000, zatímco verze odvozené z Windows 95 a tedy bez implementace Unicode, aplikacím zpřístupní pouze prvních 256 znaků.

MacOS

Operační systém MacOS 8.x a vyšší je na tom s podporou OpenType podobně jako Windows 95/98. Ačkoliv od verze MacOS 8.5 obsahuje implementaci Unicode zvanou ATSUI, není mi známa žádná významná aplikace, která by ji používala, dokonce ani od firmy Apple.

Řešení této skutečně tristní situace přináší MacOS X, který OpenType podporuje stejně dobře jako Windows 2000. To ale neznamená, že by ve starších verzích MacOS nebylo možné OpenType využívat vůbec. Nedostatky operačního systému umějí obejít aplikace Adobe InDesign, Photoshop a Illustrator, které pro správu písem používají vlastní technologii CoolType.

 

Odborný garant článku:

Autor článku pracuje ve Studiu Marvil, které se zabývá předtiskovou přípravou a tvorbou OpenType fontů

Tématické zařazení:

 » Články  » Pokročilejší témata  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: