OpenType - podpora v aplikacích - Pokročilejší témata - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Pokročilejší témata

OpenType - podpora v aplikacích

23. dubna 2001, 19.02 | Podporou v aplikacích máme na mysli využívání rozšířených typografických funkcí, respektování digitálního podpisu a embedovacích restrikcí.

Rozšířené typografické funkce

Rozšířené typografické schopnosti OpenType fontů můžeme pro přehlednost rozdělit na 2 typy:

1. kontextová náhrada jednoho nebo více znaků jiným znakem

Ve fontu jsou nadefinovány alternativní znaky a situace (kontext), kdy má k náhradě dojít. Klasickým příkladem jsou ligatury, kapitálky nebo ozdobné iniciály. V mnoha asijských jazycích se významově stejný znak vyjadřuje graficky odlišně v závislosti na tom, zda je umístěn na začátku, uprostřed nebo na konci slova.

V latinkou psaných jazycích mají rozšířené typografické schopnosti zejména estetický význam, jak je možné vidět obrázku.

2. kontextová úprava pozice znaku

Následující obrázek ilustruje změnu pozice horizontálně centrovaných znaků v závislosti na tom, zda je umístěn mezi verzálkami či minuskami a úpravu prostrkání při aplikování verzálek.

Definování typografických rozšíření je záležitostí tvůrce fontu. Každá kontextová záměna vyžaduje, aby designér vytvořil alternující znaky a aby do fontu zapsal informaci o tom, za jaké situace má záměna proběhnout. Tyto informace jsou zapsány v OTLT (OpenType Layout Tables) a jejich seznam si můžeme prohlédnout ve Windows verzi ATM 4. 1. V současné době existuje více než 100 těchto typografických rozšíření (zvaných „Features Tags“), jejich seznam je na stránkách Adobe.

Ačkoliv tyto funkce definuje tvůrce písma na úrovni fontu, již jsem uvedl v předchozím textu, že podmínkou k využití rozšířených typografických funkcí je podpora na straně aplikace. Ale ani v aplikacích bez této podpory není situace úplně beznadějná, protože každý alternativní znak musí mít své vlastní Unicode označení, lze jej do každé aplikace, která pracuje s Unicode vložit manuálně – např. v MS Word 2000 stačí alternativní znaky vyhledat v Mapě znaků (Character map) a přes schránku vkopírovat do textu.

Vývojářům aplikací pro Windows 2000 je k dispozici systémové rozhraní OTLS, které z OpenType fontu přečte nadefinované typografické funkce a nabídne je aplikaci. Zatím není známo, zda Apple podobnou službu nabízí i v MacOS X.

Praktickou ukázku typografických schopností OpenType v Adobe InDesign si můžete prohlédnout na serveru Studia Marvil v sekci demo.

Embedovací restrikce a digitální podpis

Větší ochrana autorských práv je u fontů zcela na místě, písma – stejně jako jiný software – musejí být chráněna. Microsoft plánuje zavedení této ochrany do příští verze Internet Exploreru. Volně dostupný nástroj Microsoft WEFT pro začleňování písem do webových stránek převádí všechna použitá písma do formátu *.eot (embeded OpenType), který obsahuje odkaz na osobu, jež font embedovala a také seznam internetových adres, na kterých tento font bude fungovat. Nastaví-li tvůrce jako jedinou povolenou adresu např. www.marvil.cz, pak zkopírovaný font nebude fungovat na stránkách s žádnou jinou adresou a pro vykreslení nebude prohlížečem použit.

OPENTYPE V PRAXI

Pro každou novou technologii je důležité, jak bude fungovat ve stávajícím systému práce. Pro přijetí OTF je jednou z nejdůležitějších vlastností kompatibilita s PostScriptem a tedy tisk, případně osvit. Jedna věc je, jak byla technologie OTF navržena, druhá věc je, jak funguje ve skutečnosti. S používáním OTF fontů máme roční praktickou zkušenost, takže zde uvedené informace nejsou jen citací jiných zdrojů nebo tiskových prohlášení marketingových stratégů.

Díky Unicode kódování u OTF odpadají veškeré chronické problémy s nekonzistentním tiskem českých znaků (obecně všech znaků nad 128). U aplikace podporující Unicode se prostě nestane, aby grafik na obrazovce znak viděl, zkontroloval si jej tiskem na stolní tiskárně a pak na osvitu řešil problém s jeho zmizením.

S příchodem OpenType dostávají uživatelé pevný bod v chaosu a ve věčném řešení otázky, kde je chyba. OpenType font je vždycky správně. Podkladem pro toto tvrzení je skutečnost, že font je chráněn před všemi kutily-grafiky, nelze jej pozměnit, font lze pouze znovu vygenerovat. Pro generování OTF s TrueType obrysy je volně dostupný Microsoft VOLT pro vytváření OpenType s Type 1 obrysy potřebujete Adobe FDK, který je zdarma poskytován registrovaným vývojářům. Situace se v budoucnu jistě změní, má být uveden FontLab 4 s možnostmi editovat i OTF, ale právě relativní nedostupnost editačních nástrojů do jisté míry zaručuje, že uživatelé dostanou fonty vytvořené fundovaně a podle specifikace.

Při použití moderních aplikací a v předchozím textu uvedených verzí PS ovladačů a ATM v kombinaci s OpenType fonty, dostane uživatel spolehlivý konzistentně fungující systém.

 

Odborný garant článku:

Autor článku pracuje ve Studiu Marvil, které se zabývá předtiskovou přípravou a tvorbou OpenType fontů

Tématické zařazení:

 » Články  » Pokročilejší témata  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: