Jakým fontem je vysazen onen text? - Pokročilejší témata - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Pokročilejší témata

Jakým fontem je vysazen onen text?

Ukázka rozpoznání fontu na serveru myfonts.com

20. února 2001, 22.11 | Víte, že na Internetu existuje služba, která vám zdarma mj. poradí jakým fontem je vysazen naskenovaný text?

Zajímavým internetovým serverem je MYFONTS.COM. V podstatě jde o on-line shop pro prodej nejrůznějších počítačových fontů, na serveru je však umístěno několik dalších služeb a informací, které doporučujeme vaší pozornosti.

Co tedy můžeme na serveru najít mimo shopu originálních písem?

Velmi zajímavou utilitou je nástroj WhatTheFont, který vám pomůže identifikovat font podle naskenované předlohy. Nástroj pracuje velmi jednoduše a bezplatně - naskenovanou předlohu uploadujete na server, provede se první rozpoznání jednotlivých znaků (v případě potíží lze programu s rozpoznáním pomoci) a následně již server nabídne na výběr několik fontů, které se nejvíce blíže uploadované předloze. Podle informací na serveru indexuje v současné době Identafont 98,6% fontů obsažených v on-line shopu Myfonts od následujících výrobců: Apple, Bitstream, Brian Sooy, ITC, Letraset, Microsoft a Paratype.

Další zajímavou službou Myfonts.com je TypeExplorer. Ten umožňuje procházet databázi fontů uložených na Myfonts.com a on-line přes rozhraní prohlížeče nastavovat u fontů řadu parametrů - tučnost, kontrast, výšku i šířku.

Na serveru naleznete ještě několik dalších částí, které se vám mohou čas od času hodit - např. možnost vysadit zkušební text některým z nabízených fontů. Bližší informace naleznete na serveru myfonts.com.

FontExpert

Další zajímavou podobnou službou je FontExpert. FontExpertje aplikace a on-line služba umožňující zjistit název a výrobce písma použitého na tiskovině. Na základě několika znaků porovná program data s databází a zobrazí náhled všechn znaků a číslic daného písma, název písmolijny a kontakt na obchody, kde je možné písmo koupit.

Recenzi služby FontExpert naleznete na serveru Grafika On-line.

Tématické zařazení:

 » Články  » Pokročilejší témata  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: