Jak se vyrábí stírací losy? - Jak na? - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Jak na?

Jak se vyrábí stírací losy?

Na sítotiskovém stroji se vytváří vrchní stírací vrstva stíracího losu

17. února 2001, 18.20 | Asi každý z nás už v ruce držel stírací los. Nemusela to být stomilionová loterie, ale třeba normální reklamní akce nějakého výrobce. Tyto tiskové materiály budou každopádně stále svádět nenechavé podnikavce k různým způsobům, jak jejich provozovatele oklamat.

A tak se můžeme občas doslechnout o tom, že byla nějaká loterie podvedena a jak někdo odhalil posloupnost losů a dokázal určit, který los je ten výherní.

V České republice jsou dvě firmy, které se výrobou stíracích losů zabývají. Jsou jimi divize 41 Obchodních tiskáren Kolín v Hradišťku pod Medníkem a tiskárna C5 v Jarcové ve Valašském Meziříčí. Obou těchto výrobců jsme se zeptali na zabezpečení a výrobu stíracích losů. Zatímco u OTK podléhá druh barvy a výrobce obchodnímu tajemství, v C5 byli sdílnější.

"Stíracími losy jsme se začali zabývat v roce 1994, kdy nás firma Jolly požádala o tisk stíracích losů. Z této žádosti se postupem času rozvinula velmi dobrá spolupráce, ze které profitují obě strany. A tak má u nás v současné době tato firma na tisk stíracích losů exkluzivitu. Vzhledem k tomu, že prodáváme tiskové barvy německé firmy Ruco, bylo jasné, s kým budeme spolupracovat na jejich vývoji. Trvalo asi rok, než jsme byli o našich barvách schopni prohlásit, že jsou opravdu velmi kvalitní a dobře zabezpečené. Pochopitelně hodně záleží i na tiskařích, protože tisk stíracích losů vyžaduje určité zkušenosti. Dříve byla naše produkce asi padesátiprocentní, v současné době tvoří stírací losy asi 20 % naší výroby. Je to dáno především přijetím zákona o loteriích, který znevýhodňuje především menší firmy, které si tiskly malé série reklamních stíracích losů. A tak se nyní dělají třeba stírací vstupenky na kulturní a sportovní akce. Což dává organizátorům nejenom možnost provozovat doplňující loterijní akce, ale zároveň se tak zabraňuje padělání vstupenek. Padělání by se vyplatilo jenom ve velkých sériích. Poslední novinkou, kterou můžeme v oblasti stíracích losů zákazníkům nabídnout, je jejich zatavení do fólie. Takto zatavené losy jsou naprosto nezávadné, a tak je možné přibalit je do jednoho balení s potravinami, samozřejmě ne s tekutými," říká Jaromír Máca - jeden ze spolumajitelů valašské firmy C5.

Rozdělení stíracích losů Stírací losy se mohou vyskytovat v několika různých alternativách. Základ losu ovšem bývá stejný. Na ofsetem natištěný základ se sítotiskem nanáší speciální krycí barva, jejíž složení si každá z těchto tiskáren chrání jako výrobní tajemství. Je to především proto, že její vznik je spojen s úzkou spoluprací tiskáren a výrobce barev. Tyto barvy musí splňovat mnoho kritérií, aby zákazník mohl na závěr dostat kvalitní a hlavně zabezpečený los. I tyto barvy se vyskytují v několika alternativách, ale základní složení zůstává stejné a mění se jenom přísady. Barva pro stírací plochu losů musí mít ještě jednu důležitou vlastnost - musí mít dobrou soudržnost, ale zároveň nesmí přilnout k potiskovanému povrchu. To je zabezpečeno zčásti vlastnostmi barvy a zčásti olakováním papíru krycí barvou ještě před potištěním.

Základním typem stírací vrstvy je klasická šedostříbrná vrstva bez ochranných prvků. Klasickou stírací vrstvu můžeme rozdělit na tři typy podle odolnosti:

  • měkká stírací vrstva - je málo odolná proti mechanickému poškození, a proto je snadno stíratelná,
  • středně tvrdá vrstva - je dobře odolná vůči mechanickému poškození, ale zároveň je dobře stíratelná,
  • tvrdá stírací vrstva - je vysoce odolná proti mechanickému poškození a zároveň je nesnadno stíratelná.

Dalším typem stíracích vrstev mohou být vrstvy s klopným efektem. Zde se odstín stírací vrstvy mění v závislosti na úhlu dopadu světla.

Stírací vrstvy mohou mít i různé barevné odstíny včetně aplikování kovového efektu. Mohou být rovněž potištěny přímou barvou nebo lakem.

Stírací vrstvy mohou být opatřeny i ochrannými prvky. Jakákoliv z výše uvedených vrstev může být potištěna libovolným motivem speciální barvou viditelnou pod UV zářením. Tento druh ochrany se využívá také např. u bankovek.

Bezpečnostní opatření při tisku I při tisku stíracích losů, především pro loterie, je zapotřebí dodržovat velmi přísná pravidla. Tisk takových losů je pozorně sledován, čísla losů jsou evidována a všechny natištěné archy musí být předány zadavatelům nebo znehodnoceny. Pokud se při tisku některý z archů zkazí, musí se označit a zadavatel zadá nová čísla losů. Hotová zakázka se zákazníkům dodává rozdělená podle výher a distribuci losů si zákazník již zajišťuje sám.

Ochrana před zneužitím Pokud se podíváte na los ze stírací strany, tak si můžete být jisti, že krycí vrstvu neprohlédnete. Pokud byste se ovšem nějakým ostrým bodovým světelným zdrojem pokoušeli nekvalitně natištěný los prosvítit, mohli byste slavit úspěch. To se může stát za předpokladu, že je los tištěn nekvalitní barvou, která nesplňuje základní kritéria. Jednou z nejdůležitějších vlastností barev je hustota při tisku. Pokud by se při tisku použila barva příliš hustá, tak by se na potištěném materiálu nedostatečně spojila a mohly by vzniknout mikrotrhliny, díky nimž je možno los po prosvícení přečíst. Tomu se však dá zabránit hned několika způsoby:

  • správnou hustotou barvy,
  • tiskem silnější krycí vrstvy,
  • rozrastrováním kryté plochy.

V kryté ploše rastr způsobí rozbití čitelnosti a ostrosti textu, a tím zabrání přečtení při prosvícení. Nevýhodou této úpravy je zhoršená čitelnost již setřené plochy, a proto se rozrastrování příliš nedoporučuje.

Důležitým prvkem ochrany je druh použitého papíru. Na stírací losy by se měl používat papír od gramáže 150 g/m2. Jedním z nejbezpečnějších a zároveň nejdražších způsobů ochrany je použití speciálních papírů, které mají jako jednu z vrstev fólii zabraňující prosvícení.

 

Odborný garant článku:

Článek byl převzat z čísla 4/1999 odborného polygrafického měsíčníku Svět tisku. Časopis si můžete předplatit na www.svettisku.cz

Tématické zařazení:

 » Články  » Jak na?  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

největší výhry

Autor: hanina2 Žena

Založeno: 01.10.2012, 07:16
Odpovědí: 0

To je ono. "Hotová zakázka se zákazníkům dodává rozdělená podle výher a distribuci losů si zákazník již zajišťuje sám." Nic mu tedy nebrání uschovat losy s nejzajímavějšími výhrami. A po skončení prodeje a platnosti série prohlásí, že výhry, které nebyly vyzvednuty, propadají.

Odpovědět na příspěvek

Re: největší výhry

Autor: dan Muž

Založeno: 28.07.2015, 20:47
Odpovědí: 0

přesně to mě zaujalo a věřím že první pořadí mají po celou dobu někde hezky v trezoru

Odpovědět na příspěvek

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: