Jak připravovat dokumenty pro digitální tisk - formáty dat a ovladače - Jak na? - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Jak na?

Jak připravovat dokumenty pro digitální tisk - formáty dat a ovladače

13. února 2001, 18.41 | Data vstupují do digitálních strojů v elektronické podobě. Datový soubor tedy představuje jakousi virtuální tiskovou desku, na které už toho po vložení do tiskového procesu nelze příliš měnit. Digitální tiskové stroje jsou tedy poměrně značně závislé na kvalitě dat, která do stroje vstupují.

O problematice grafických formátů akceptovatelných tím kterým digitálním tiskovým strojem je nejlépe se poradit přímo s provozovatelem stroje. Nejoblíbenější bude jistě PostScript s využitím ovladačů (driverů) pro konkrétní platformu a konkrétní typ tiskového stroje. Méně oblíbený, ale stále ještě akceptovatelný, bude formát EPS, v některých případech také TIFF. Za nevhodný formát je brán JPEG, hlavně proto, že je třeba při jeho ukládání dbát na stupeň komprese, aby bylo rozlišení pro tisk dostatečné. Pořád není u konce diskuse kolem formátu PDF. Zdá se, že i v zahraničí je problematické posílat data z formátu PDF rovnou do tiskového stroje. Tato situace se postupně zlepšuje podle toho, jak se formát PDF postupně vyvíjí. V případě formátu PDF je ale vždy třeba nemalé dávky kompetence na straně toho, kdo dokument vytváří, resp. převádí do tvaru PDF.

Samostatnou kapitolou se jeví přijímání dat vytvořených v kancelářských aplikacích, které nejsou určeny přímo pro tisk (zde je míněn především MS Word a MS Excel). Hlavním kamenem úrazu přitom kupodivu není omezenost těchto aplikací v ukládání dat a práci s obrázky v potřebné kvalitě a rozlišení, ale skutečnost, že data pro tisk jsou uložena ve formátu RGB a ne CMYK. Konverze RGB-CMYK je pak ponechána na RIPu, což se ukazuje jako velmi špatná cesta. Pokud jsou nízké nároky na kvalitu výstupu (a to u digitálního tisku kupodivu velmi často jsou), dají se data z Wordu a Excelu použít při troše štěstí tak, že dokument vytiskneme do souboru s použitím ovladače (driveru) pro konkrétní tiskový stroj. Bohužel už pouhé otevření souboru ve správné verzi Wordu či Excelu se všemi potřebnými typy písma je velmi často velký problém. Proto většina center digitálního tisku u nás i ve světě podklady v těchto formátech striktně odmítá. Není od věci nechat si v takovém případě podrobně vysvětlit, co se svými daty máte udělat, aby vše dopadlo dobře.

Pokrytí tonerem

Nejdražší položkou při digitálním tisku je vždy toner. V souvislosti s tím některé firmy operují s pojmem "pokrytí plochy tonerem". Pokud chcete se svým centrem digitálního tisku diskutovat na toto téma, je třeba si ujasnit hned na začátku pojmy. Nejčastěji se krytí tonerem definuje v procentech, a to tak, že každá barva může krýt od 0 do 100 %. Plné pokrytí není tedy v takovém případě 100 %, ale 400 %, a pokrytí plochy jednou procesní barvou ve 100 % je tedy vlastně pokrytí z jedné čtvrtiny..

 

Odborný garant článku:

Článek byl převzat z publikace Praktický rádce zadavatele tiskových služeb vydanou společností Svět tisku. Publikaci si můžete vyžádat na adrese www.svettisku.cz

Tématické zařazení:

 » Články  » Jak na?  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: