Jak na digitální tisk? - Jak na? - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Jak na?

Jak na digitální tisk?

Xerox DocuColor 2045

13. února 2001, 18.23 | Digitálním tiskem rozumíme technologie, kdy je počítač (grafická stanice) spojen přímo s tiskovým strojem a mezi souborem v počítači a vytištěným dokumentem neexistuje žádný polotovar, jako je film nebo tisková deska. Nejprimitivnějším podáním digitálního tisku je barevná kancelářská tiskárna. Od té ovšem neočekáváme žádnou oslnivou kvalitu tisku ani vysokou produktivitu práce, a také nebudeme ještě hovořit o digitálním tisku.

Z barevných tiskáren pro kancelářské použití se vyvinula zařízení, které už za digitální tiskové stroje považovat lze, i když na první pohled připomínají kancelářskou kopírku. K těm patří zejména stroje Canon řady CLC (aktuálně ve verzi 1135, resp. 1150) a stroje Xerox DocuColor (u nás zastoupené také v podobě řešení Scitex Spontane). Tato třída digitálních tiskových strojů používá při tisku filozofii a algoritmy poplatné spíše světu počítačů než polygrafii (zejména vytváření tiskových bodů a rastru), v některý oblastech (například věrnost barevného podání a správa barev vůbec) si ovšem s klasickým, tedy ofsetovým tiskem v ničem nezadá.

Nejvyšší třídou digitálního tisku jsou takzvané "čistokrevné" digitální tiskové stroje. Ty jsou schopny tisknout ve stejném podání a v některých ohledech i stejné kvalitě jako ofsetové tiskové stroje. Prakticky jediné, co je z hlediska tiskového výstupu od ofsetu odlišuje, je složení barvy a způsob nanášení barvy na papír. Jde o technologii poměrně složitou, a tak se zatím masovější výroby dočkaly pouze dva stroje. Jedním z nich je stroj izraelské firmy Indigo, který tiskne na archy papíru o něco málo větší než A3. Firma Indigo sice v poslední době rozšířila nabídku typů, uvnitř je ale stále stejný mechanismus. Druhým typem čistě digitálního stroje je zařízení od firmy Xeikon. Prodává se pod značkami Xeikon, Agfa, IBM, Nilpeter a postupně přibývají další. V tomto případě je stroj uvnitř opět naprosto identický, existuje ve dvou šířích potiskovaného média (32 a 50 cm) a je možné jej mít v provedení tisknoucím jednostranně nebo oboustranně.

Někdy se pojmem "digitální tisk" mylně označuje i digitalizovaný suchý ofset, technologie známá v odborných kruzích pod zkratkou DI (direct imaging). Tyto stroje jsou sice opticky přímo spojeny s počítačem, uvnitř je ale pro každou barvu samostatná tisková deska, i když její výměna probíhá většinou automaticky. Na tyto stroje se nevztahuje nic z toho, o čem se zde bude psát dále.

 

Odborný garant článku:

Článek byl převzat z publikace Praktický rádce zadavatele tiskových služeb vydávanou společností Svět tisku. Publikaci si můžete vyžádat na adrese www.svettisku.cz

Schéma digitálního tiskového stroje Xeikon

Tématické zařazení:

 » Články  » Jak na?  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: