Hynek Glos - Mezičas prostoru - Články - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Články

Hynek Glos - Mezičas prostoru

Hynek Glos - Mezičas prostoru

6. ledna 2016, 09.55 | Nenechte si ujít výstavu fotografií Hynka Glose (1973), který je dvacátým držitelem Grantu Prahy – ročního tvůrčího stipendia udělovaného každoročně pražským primátorem v rámci soutěže Czech Press Photo na zachycování proměn hlavního města.

 Prestižní ocenění získané na základě fotodokumentace kdysi významného areálu továrny na letecké motory Walter v pražských Jinonicích, dnes určeného k likvidaci, nebylo náhodné. Glos patří ke generaci zvídavých a přemýšlivých českých fotožurnalistů, kteří nepracují pouze na zakázku, ale sami hledají zajímavá aktuální témata oslovující nejširší veřejnost.

 

Tak tomu bylo v případě jeho city drásající obrazové série Děti Agent Orange věnované už třetí generaci vietnamské populace krutě postižené ničivou chemickou látkou použitou během války ve Vietnamu Američany, stejně jako v případě jeho fotoprojektu Limity zabývajícího se politicky citlivým tématem omezení těžby uhlí na severu Čech. Tyto a další jeho práce po zásluze ocenily mezinárodní poroty soutěže Czech Press Photo. Navíc je Hynek Glos fotografem, jehož dílo se vyznačuje vysoce působivou obrazovou kvalitou.

 

To prokázal i ve svém grantovém projektu, v němž kromě zanikající továrny Walter dokumentoval i další pražské brownfieldy, průmyslové areály, které v nových podmínkách přestaly sloužit své původní funkci a čeká je zánik či radikální změna vzhledu. Cena Glosova grantového projektu je nejen dokumentační se značným významem pro historii, ale je i svého druhu mementem. Varovným upozorněním vybízejícím k přemýšlení o tom, že architektonicky cenné staré průmyslové objekty možná ničíme či měníme zbytečně, místo abychom jejich krásy využili a hledali pro ně novou funkci. 

D. M. 

Hynek Glos se profesionálně věnuje fotografii od svých 21 let. Byl fotografem deníků MF Dnes a Lidové noviny, od r. 2009 pracuje jako volný fotograf. Spolupracuje zejména s časopisy Euro, Strategie a Profit, dlouhodobě fotografuje také pro pražské Dejvické divadlo. Výstava Hynka Glose Mezičas prostoru je součástí výstavy 21.ročníku CZECH PRESS PHOTO 2015 konané na Staroměstské radnici v Praze.

 

Výstava se koná od 26. 11. 2015 do 10. 1. 2016 v Nikon Photo Gallery, Újezd 19, Praha 1 - Malá Strana.

 

Zdroj: Nikon Photo Gallery /www.nikonphotogallery.cz/

 

 

Zdroj: http://www.nikonphotogallery.cz/event.php/view

Hynek Glos - Mezičas prostoru

Hynek Glos - Mezičas prostoru

Tématické zařazení:

 » Články  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

,

E-mail:

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření

 

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: