František Skála: Grafika - Články - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Články

František Skála: Grafika

František Skála

21. července 2015, 08.05 | Přijďte si prohlédnout výstavu Františeka Skály, českého sochaře, malíře, grafika, ilustrátora dětských knih, hudebníka a tanečníka.

 

Vystudoval řezbářství na střední uměleckoprůmyslové škole v Praze(1971-1975), pak televizní a filmovou grafiku na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (1976-1982). Člen divadla Sklep, zakládající člen skupiny Tvrdohlaví, člen tajné skupiny B. K. S. (Bude Konec Světa), komtur Řádu zelené berušky, člen několika hudebních těles (Malý Taneční Orchestr Universal Praha, Finský Barock, Tros Sketos). Nositel Ceny Jindřicha Chalupeckého (1991). 

Pochází z umělecké rodiny. Jeho otec František Skála je významný český výtvarník, matka Alena Skálová vedla soubor Chorea Bohemica. Manželka Eva Skálová vystudovala UMPRUM a je ilustrátorkou, stejně jako obě jejich děti Alžběta a František Antonín Skálovi. 

K sochařské tvorbě používá nalezených předmětů i přírodnin. Ze šmelcu dává dohromady roztodivné kytary, z mořských řas vymodeloval sérii hlav, navrhl interiér pražského Paláce Akropolis, vytvořil několik desítek grafických listů, knižně vydal své ručně ilustrované deníky z cest.

Pro širokou veřejnost se proslavil na MFF v Karlových Varech jako člen skupiny Tros Sketos (František Skála, Jaroslav Róna, Aleš Najbrt) ve festivalových znělkách. 

František Skála má za sebou desítky výstav, jeho retrospektivu v pražském Rudolfinu v roce 2005 navštívilo přes čtyřicet tisíc lidí. Je také autorem jednoho z prvních českých komiksů, jenž vyšel v nakladatelství Albatros už v roce 1987, nazvaného Velké putování Vlase a Brady. Z komiksu také vznikla v roce 2007 loutková inscenace v divadle Minor.

V červenci 2015 František Skála poprvé vystavil svoje kompletní grafické dílo v chrudimské Galerii ART.

 

 

Zdroj: galerieart.cz

 

 

Zdroj: http://www.galerieart.cz/skala_vystava_2015.htm

František Skála

František Skála

František Skála

František Skála

František Skála

Tématické zařazení:

 » Články  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: