Články - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Články

Praktický tip pro skenování

14. září 2001, 16.48 | Pokud se vám stane, že naskenujete obrázek, který bude mít nevyvážené barvy, ještě stále ho můžete upravit ve Photoshopu. Na první pohled to může vypadat, že není důvod to dělat jinak, ale jak je tomu ve skutečnosti? Je lepší upravovat obrázek ve Photoshop nebo přímo při skenování? Ukážeme si to na malém příkladu.

 

 

 

Znáte akronymy dpi, lpi?

23. srpna 2001, 16.54 | Dnes nás bude zajímat, jaký je vztah mezi použitou tiskovou technikou a rozlišením obrázku. V podstatě chceme dojít k optimálnímu rozlišení obrázku v dpi, aby výsledek byl u dané tiskové techniky nejlepší. Z praxe známe spoustu tiskových technik, přičemž celkově je můžeme rozdělit do dvou, respektive tří kategorií - contone a raster.

 

 

 

Jaké je optimální rozlišení?

14. srpna 2001, 16.58 | Jaké rozlišení použít pro barevný leták, plakát nebo billboard? Zdánlivě jednoduchá otázka a většina lidí na ni špatně odpoví - co největší. Na jednu stranu je pravda, že čím kvalitnější zařízení, tím lepší rozlišení můžeme použít. To ovšem neznamená, že vyšší rozlišení nám pomůže. Vyšší rozlišení často naopak pouze prodražuje výtisk bez zvýšení kvality.

 

 

 

OpenType - podpora v aplikacích

23. dubna 2001, 19.02 | Podporou v aplikacích máme na mysli využívání rozšířených typografických funkcí, respektování digitálního podpisu a embedovacích restrikcí.

 

 

 

OpenType - podpora v operačním systému

23. dubna 2001, 19.00 | Podpora na úrovni operačního systému zahrnuje zpřístupnění fontu aplikacím, jeho vykreslení na výstupním zařízení a využití všech znaků ve fontu (ale zde je nutná i spolupráce na straně aplikace).

 

 

 

OpenType

23. dubna 2001, 18.56 | OpenType je nový formát písma (font) vyvinutý společně firmami Adobe a Microsoft. Je založen na technologii TrueTypeformátu, konkrétně na jeho Windows implementaci. OpenType je rozšířením této verze TrueType o podporu více jazykových stránek, rozšířené typografické schopnosti a o možnost ukládat obrysy znaků i v postscritptových křivkách.

 

 

 

Jakým fontem je vysazen onen text?

20. února 2001, 22.11 | Víte, že na Internetu existuje služba, která vám zdarma mj. poradí jakým fontem je vysazen naskenovaný text?

 

 

 

Rozumíme si s fonty - kódování

20. února 2001, 22.04 | Snad každý, kdo pracuje pravidelně s počítačem, se již setkal s problémy, souvisejícími s používáním textu. Někdy jsou vyvolány kódováním textu, někdy použitým fontem. Nevyhýbají se nikomu, ani uživatelům v anglicky mluvících zemích.

 

 

 

PostScriptové a TrueType fonty

20. února 2001, 19.05 | S velkou převahou převládají v současném pre-pressu dva formáty fontů - TrueType a T1. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Který z nich je pro pre-press vhodnější?

 

 

 

19. února 2001, 18.17 | Další možností povrchové úpravy tiskoviny je lakování. Podobně jako u laminace lze požadovat výsledný lesklý nebo matný efekt - a použít lesklý nebo matný lak.

 

 

 

Strana výpisu

... 66

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: